Bron: Nieuwsblad  oktober 2009

Tien trendy modewinkels presenteerden hun wintercollectie op en rond het openluchtzwembad. Isabelle Vanhassel

Tien trendy modewinkels presenteerden hun wintercollectie op en rond het openluchtzwembad. Isabelle Vanhassel

KOKSIJDE – Zondag zetten inwoners en handelaars van Oostduinkerke letterlijk en figuurlijk hun beste beentje voor met een originele openluchtmodeshow. De tweede editie van Mode@Zee, onder meterschap van topmodel Elise Crombez, was dan ook een groot succes.

Ondanks het frisse weer was het drummen rond het openluchtzwembad op het strand van Oostduinkerke. Dat vormde het wat aparte decor voor de tweede editie van de modeshow Mode@Zee. Tien trendy modewinkels, acht kledingwinkels, een schoenwinkel en een optiekzaak, presenteerden er hun (winter)collectie.

De mannequins waren allemaal inwoners van Oostduinkerke en ook kinderen en opvoeders van de BUSO-school De Rozenkrans stapten mee. Als afsluiter stapten tien handelaars zelf de catwalk op. ‘Uit solidariteit met onze collega’s’, aldus duivel-doet-al Dorine Geersens.

Vier kappers en zowat alle horecamensen verleenden hun actieve medewerking aan het evenement. De organiserende handelaarsbond Oostduinkerke-bad heet sinds de eerste modeshow van vorig jaar overigens ‘Samen in ‘t Bad’, als illustratie van hun samenhorigheid. Elke handelaar defileerde voor een van de modezaken.

De catwalk waarover de gelegenheidsmannequins stapten, was een loopplank van 12 meter over het water en 48 meter rond het openluchtzwembad. Meter van het evenement was het Koksijdse topmodel Elise Crombez. ‘Ik heb dat meterschap graag aanvaard. Omdat ik maar twee dagen thuis ben, heb ik hieraan nochtans niet echt kunnen meewerken’, geeft ze toe. ‘Maar ik kon wel wat advies geven aan de mannequins: dat ze zelfzeker over de catwalk moesten stappen en niet mochten treuzelen, bijvoorbeeld. En de dames heb ik gezegd: voel je vooral vrouw terwijl je defileert. Maar dit is natuurlijk nog wat anders dan een echte modeshow.’

‘We tonen op deze manier dat alle handelaars van Oostduinkerke kunnen samenwerken, gewone winkels én horeca’, zegt voorzitter Olivier Tilmant van ‘Samen in ‘t Bad’.

Alle modellen – en vooral de moedige dames en heren in lingerie – kregen een hartverwarmend applaus. Dat was er ook voor enkele opgetutte honden, waaronder een zwarte koningspoedel.