Bron: Nieuwsblad   oktober 2009

'Als onze klanten mensen herkennen in die mooie spullen, zullen ze sneller geneigd zijn die ook zelf te dragen.'Isabelle Vanhassel

‘Als onze klanten mensen herkennen in die mooie spullen, zullen ze sneller geneigd zijn die ook zelf te dragen.

‘Isabelle Vanhassel.

OOSTDUINKERKE – Tijdens de modeshow Mode@Zee, georganiseerd door de handelarenbond Oostduinkerke-bad, geven 18 collega-handelaars zondag het beste van zichzelf. Ze stappen de catwalk op en tonen zich letterlijk en figuurlijk van hun mooiste kant. Op de repetitie leerde topmodel Elise Crombez hun de knepen van het vak.

Het podium van Mode@Zee is niet doordeweeks. De gemeente en de brandweer installeerden een 12 meter lange catwalk over het water en een 48 meter lange catwalk rond het openluchtzwembad van Oostduinkerke. Mich van cabaretduo Kommil Foo presenteert en leerlingen van onder meer de Koksijdse balletschool showen er zondag merkkledij van zeven plaatselijke winkels.

Maar de ogen zullen vooral gericht zijn op de 15 dames en 3 heren die het aandurven om voor hun collega’s over de catwalk te stappen. Dat gebeurt tijdens de slotloop ‘handelaars voor handelaars’. Een aantal van hen doet dat zelfs in sexy lingerie. ‘We moeten mekaar helpen. Als onze klanten mensen herkennen in die mooie spullen, zullen ze sneller geneigd zijn die ook zelf te dragen’, zegt initiatiefneemster Paule Domingo van De Zeewind.

Donderdag toonde Elise Crombez, meter van het evenement, aan de achttien modellen hoe je elegant over de catwalk loopt. En na enkele oefenlopen weten Dorine en Kristien al hoe het moet. ‘Elise heeft met plakband op de grond gemarkeerd waar we even moeten stoppen en waar we ons naar het publiek moeten draaien. Maar we mogen de toeschouwers niet recht in de ogen kijken. We moeten naar de volglichten kijken.’ Crombez maakte ook duidelijk dat ze niet te traag mogen stappen. ‘Een goed ritme is inderdaad belangrijk’, zegt Elise zelf.

Danny Vanparys is een van de drie mannelijke modellen. ‘Nee ik ben niet zenuwachtig. Ik liep al modeshows voor Ici Parix XL. Zondag show ik lingerie van Hugo Boss’, zegt hij.

De ‘ligweide’ rond het zwembad biedt plaats aan ruim 200 toeschouwers. Zestig horeca- en handelszaken en kappers steunen het initiatief. Veel van hen doen dat actief. Zo zullen de kappers de modellen gratis coifferen en verwent de horeca het publiek met een drankje en 1.000 hapjes. Dorine Geersens van de Amadeus leidt alles in goede banen. En na de modeshow is er nog een afterparty in een tent op het strand.

Mode@Zee, zondag 14 september 2009 om 18 uur rond het openluchtzwembad van Oostduinkerke. Tickets kosten 10 euro bij de deelnemende handelszaken en in het toerismekantoor van Oostduinkerke.